Bloedsuiker meten zonder te prikken is een enorme vooruitgang voor mensen met diabetes. Ook voor iedereen die zijn bloedsuikerspiegel in de gaten wil houden is dit een uitkomst. Waar je vroeger afhankelijk was van vingerprikken, zijn er nu innovatieve technologieën waarmee je jouw bloedsuikerwaarden continu, en zonder pijn kunt monitoren. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook meer inzicht in je glucosewaarden gedurende de dag.
Hoe werkt bloedsuiker meten zonder prikken?
Bij traditionele glucosemeters moet je een druppel bloed uit je vinger halen en deze op een teststrip plaatsen. Dat is voor veel mensen onprettig. Zeker als je meerdere keren per dag moet meten.
Gelukkig zijn er nu methoden waarbij je bloedsuiker wordt gemeten via een sensor die op de huid wordt geplaatst. Deze sensor meet de glucosewaarden en stuurt deze gegevens door naar een app of een speciale reader.
Dit maakt het gemakkelijker en minder stressvol om de bloedsuikerspiegel te monitoren, omdat je niet de hele dag de ongemakken van vingerprikken hoeft te ervaren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om continu je bloedsuiker te volgen. Hierdoor krijg je waardevolle inzichten in hoe je bloedsuiker zich gedurende de dag ontwikkelt.
Twee veelgebruikte methoden zijn flash glucosemonitoring (FGM) en continue glucosemonitoring (CGM). Bij FGM gebruik je een kleine sensor die je op je huid plakt. Met een scanner of je smartphone scan je de sensor om je glucosewaarden af te lezen. Maar de CGM gaat nog een stap verder: deze methode meet continu en stuurt de gegevens automatisch door naar je telefoon of ander apparaat. Dit maakt het makkelijker om trends en patronen te herkennen, zodat je beter kunt inspelen op schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Snel en eenvoudig glucose meten zonder prikken
De meeste sensoren voor bloedsuikermeting zonder prikken zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Het aanbrengen van de sensor is meestal snel en eenvoudig.
De sensor wordt meestal op een plek op je huid geplakt, zoals de bovenarm of buik, en blijft daar gedurende de afgesproken periode. Bijvoorbeeld een week of twee weken. De meeste systemen, zoals FreeStyle Libre, hebben gebruiksvriendelijke applicaties die eenvoudig te downloaden zijn op je smartphone. Daarmee kan je de gegevens direct aflezen.
Het aanbrengen van de sensor is snel en eenvoudig; meestal krijg je een applicator waarmee je de sensor op je huid kunt plaatsen. Deze applicator is ontworpen om het aanbrengen pijnloos te maken en je kunt dit zelf doen zonder hulp van een zorgverlener.
Zodra de sensor op je huid zit, begint deze glucose in je interstitiële vloeistof te meten. Dit is de vloeistof die zich tussen je cellen bevindt en geeft een goed beeld van je bloedsuikerspiegel. Afhankelijk van het systeem dat je gebruikt, kan je de sensor regelmatig scannen met een speciale lezer of je smartphone.
Bij sommige geavanceerdere systemen, zoals CGM (Continue Glucose Monitoring), stuurt de sensor continu gegevens naar je smartphone of ander apparaat. Dit betekent dat je niet handmatig hoeft te scannen; je krijgt in real-time een waarschuwing als je bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is. Deze waarschuwingen kunnen je helpen om sneller te reageren, bijvoorbeeld door je medicatie aan te passen of een gezonde snack te nemen om je bloedsuiker op peil te houden.
De meeste sensoren zijn waterbestendig, wat betekent dat je je dagelijkse activiteiten kunt blijven doen, zoals douchen of sporten, zonder je zorgen te maken over het beschadigen van de sensor.
Thuis je bloedsuiker monitoren zonder prikken
Voor mensen die thuis hun bloedsuiker willen monitoren zonder prikken, zijn er verschillende opties. De meeste FGM- en CGM-systemen werken met een sensor die je zelf aanbrengt, vaak op de bovenarm of buik. Dit is meestal pijnloos en je kunt de sensor enkele dagen tot zelfs twee weken laten zitten. Een populaire keuze is de FreeStyle Libre 2, die via een simpele scan inzicht geeft in je glucosewaarden.
Het voordeel van dit soort systemen is dat je niet alleen een momentopname hebt, maar een compleet beeld van hoe je bloedsuiker zich gedurende de dag ontwikkelt. Dit helpt je om betere keuzes te maken in voeding, beweging en medicatie.
Je bloedsuiker meten onderweg
Ook als je veel onderweg bent, is het meten van je bloedsuiker zonder prikken een uitkomst. De meeste sensoren zijn waterbestendig en kunnen gewoon blijven zitten tijdens douchen of sporten. Dankzij de draadloze technologie kun je onderweg snel je waarden checken via je smartphone of een draagbare reader.
Dit betekent dat je niet langer hoeft te stoppen om handmatig een meting uit te voeren. Wat vooral voor mensen met een drukke levensstijl of voor wie veel reist een goede uitkomst biedt.
Bovendien kun je bij sommige CGM-systemen waarschuwingen instellen die je een seintje geven als je bloedsuikerspiegel te laag of te hoog wordt. Dit kan helpen om bijvoorbeeld hypo’s te voorkomen, vooral als je actief bent of in een situatie zit waarin je minder snel doorhebt dat je glucose daalt.
Glucose meten met je smartphone
De nieuwste technologieën maken het mogelijk om je bloedsuiker direct op je smartphone te meten en te monitoren. Veel CGM- en FM-systemen hebben apps waarmee je eenvoudig je gegevens kunt aflezen en analyseren. Zo werkt de FreeStyle Libre 2 met een app die je waarden direct weergeeft na een scan.
Handige apps voor Android en Apple
Naast de apps die bij CGM- en FGM-systemen horen, zijn er ook andere apps die kunnen helpen bij het bijhouden van je bloedsuiker.
- MySugr: Met deze app kan je eenvoudig je bloedsuiker bijhouden, evenals je insulinegebruik, maaltijden en activiteiten. Het biedt ook rapporten die je kunt delen met je zorgverlener.
- Glucose Buddy: In deze app kun je je bloedsuiker, voeding, insuline-iname en medicijnen bijhouden. Het geeft je ook de mogelijkheid om symptomen te noteren en biedt herinneringen voor medicatie.
- Diabetes Voetencheck: Deze app helpt je om je voeten te controleren op veelvoorkomende problemen bij diabetes, zoals infecties of zweren, met praktische tips voor zelfzorg en wanneer je medische hulp moet zoeken.
- Mijn eetmeter: In deze app van het Voedingscentrum kun je je eet- en drinkpatroon bijhouden. Het biedt inzicht in de voedingswaarden van je maaltijden en helpt je gezondere keuzes te maken.
Welke producten kun je gebruiken?
Als je bloedsuiker wilt meten zonder te prikken, zijn er een aantal populaire systemen en producten op de markt. De FreeStyle Libre is een van de bekendste en meest gebruikte systemen. Daarnaast is er ook de Dexcom G7 een veelgebruikt systeem. Deze systemen verschillen in gebruiksgemak, nauwkeurigheid en prijs, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste bij jouw situatie past.
Uit een test is gebleken dat de FreeStyle Libre nauwkeuriger is dan de Dexcom G7-sensor.